U wilt toch ook kunnen helpen?

“Een ongeluk zit in een klein hoekje”. Wist u dat de meeste ongevallen in en om het huis gebeuren? Niemand wil hulpeloos toekijken bij een ongeval. Door te weten wat u kunt doen, kunt u snel iemand helpen en zelfs een leven redden. Met het Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis bent u in staat op een juiste wijze Eerste Hulp te verlenen. Niet alleen thuis, maar ook op uw werk, in een winkel of op straat.

EHBO Vereniging Heerlen organiseert bij voldoende aanmeldingen een EHBO cursus volgens de richtlijnen van Het Oranje Kruis. Met het Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis op zak, weet u zeker dat u Eerste Hulp kunt verlenen. Het examen wordt namelijk afgenomen door een onafhankelijk examen team. Want je moet het wel écht kunnen!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van EHBO Vereniging Heerlen:

Klik hieronder om u aan te melden voor de eerstvolgende EHBO cursus:

Veelgestelde vragen/ FAQ

Klik hier om een inkijkexemplaar te zienDe 27e druk van Het Oranje Kruis boekje bevat de officiële lesstof van onze EHBO cursus en wordt bij aanvang van de cursus aan u uitgereikt. Klik op de afbeelding van het boekje om een inkijkexemplaar inclusief de volledige inhoudsopgave te bekijken.

Aan bod komt o.a.:

  • EHBO
  • Reanimatie en AED (Automatische Externe Defibrillator)
  • Verbandleer en Kleine Ongevallen
  • Eerste Hulp aan Kinderen

Tijdens de cursus leert u wat u moet doen, maar ook wat u vooral moet laten bij het verlenen van Eerste Hulp. De nadruk tijdens de lessen ligt op de praktijk, maar er wordt ook aandacht geschonken aan de theoretische achtergronden. Om het oefenen zo “realistisch mogelijk” te maken worden LOTUS slachtoffers ingeschakeld.

De EHBO cursus wordt gegeven door een gediplomeerd Instructeur Eerste Hulp.

De EHBO cursus wordt afgesloten met een examen. U moet hiervoor minimaal 16 jaar oud zijn. Het examen wordt afgenomen door een onafhankelijk examen team van Het Oranje Kruis bestaande uit 2 examinatoren. Het omvat een theoretisch en een praktisch gedeelte. Ook zijn er tijdens het examen 2 LOTUS slachtoffers aanwezig. Kandidaten zijn verplicht zich op het examen te legitimeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Het examen duurt 30 minuten per kandidaat. U hoort meteen na afloop van het examen of u wel of niet bent geslaagd.

Kandidaten ontvangen enkele weken na het slagen voor het (onafhankelijk) examen van Het Oranje Kruis het Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis. Dit diploma voldoet aan de Europese richtlijnen voor Eerste Hulp.

Aan een EHBO cursus kunnen minimaal 8 en maximaal 20 personen deelnemen.

Een EHBO cursus bij EHBO Vereniging Heerlen duurt ongeveer 24-30 uur, verdeeld over 8-12 dagdelen.

Hoe de exacte verdeling over de dagdelen is en of de cursus ‘s avonds of in het weekend wordt gehouden is afhankelijk van allerlei factoren, zoals planning, beschikbaarheid van instructeurs, beschikbaarheid van de cursuslocatie, enz. Bijvoorbeeld 8-10 dagdelen van 3 uur of 10-12 dagdelen van 2,5 uur. Als u zich heeft ingeschreven voor een cursus zult u ongeveer 2 weken van tevoren een overzicht met alle cursusdata en -tijden ontvangen.

De cursus wordt meestal gehouden in ons verenigingslokaal:

Gemeenschapshuis Heksenberg
Hei-Grindelweg 84
6414 BT  Heerlen

Bij voldoende aanmeldingen van één organisatie is het eventueel ook mogelijk om een cursus bij u op locatie te organiseren. Informeer naar de mogelijkheden!

De kosten van een EHBO cursus bij EHBO Vereniging Heerlen bedragen € 150,00.

Aangezien wij een vereniging zijn zonder winstoogmerk, kunnen wij deze kosten relatief laag houden. Bij commerciële bedrijven betaald u al gauw veel meer voor een EHBO cursus.

Men wordt definitief als deelnemer ingeschreven in de volgorde van binnenkomst van het verschuldigde cursusgeld. U ontvangt een bevestiging als u definitief bent ingeschreven en het verschuldigde bedrag is voldaan. Tevens ontvangt u ongeveer 2 weken van tevoren een overzicht van de cursusdata. Bij annulering binnen 3 weken voor aanvang van de cursus ontvangt de cursist geen cursusgeld retour. In geval van afgelasting door de EHBO vereniging ontvangt de cursist nieuwe cursusdata. Indien uw betaling binnen komt na de afgesproken datum en de cursus is volgeboekt, dan storten wij uw cursusgeld retour.

Omdat zorgverzekeraars preventieve zorg steeds belangrijker vinden, zijn er meerdere verzekeraars die een EHBO- of reanimatiecursus geheel of gedeeltelijk vergoeden vanuit een zorgverzekering met een aanvullende dekking.

Meer informatie over vergoeding van een EHBO cursus door de verschillende zorgverzekeraars kunt u vinden op de volgende links:

LET OP: U kunt geen rechten ontlenen aan de informatie op de genoemde websites, raadpleeg altijd éérst uw eigen zorgverzekeraar!

  • Het Oranje Kruis boekje 27e druk
  • Verbandmiddelen om te oefenen
  • Examen
  • Verzekering cursist

Indien u slaagt voor het onafhankelijk examen van Het Oranje Kruis:

  • Diploma Eerste Hulp van het Oranje Kruis
  • Het Oranje Kruisinsigne “Eerste hulpverlener”

Het Diploma Eerste Hulp van het Oranje Kruis is 2 jaar geldig. Na het behalen van het Diploma Eerste Hulp kunt u uw kennis op peil houden door gedurende deze twee jaar herhalingslessen te volgen. Het diploma wordt telkens voor 2 jaar verlengd wanneer u tijdens die herhalingslessen laat zien nog steeds over alle Eerste Hulp vaardigheden te beschikken.

Herhalingslessen kunt u volgen door lid te worden van EHBO Vereniging Heerlen.